19429980_1693967083965502_2337058229512219721_n

KORKI 2017/2018 – KOLEJNA EDYCJA AKCJI

Rusza kolejna już odsłona koordynowanej przez Stowarzyszenie Hospicjum „Światło” akcji „Korki”. Tegoroczna edycja jest kontynuacją i zarazem przedłużeniem zapoczątkowanych w 2011 roku działań. Ich celem, obok popularyzowania idei opieki paliatywno-hospicyjnej czy budzenia poczucia solidarności z osobami będącymi u schyłku życia, jest również kształtowanie postaw proekologicznych, a co za tym idzie, podnoszenie świadomości ekologicznej.

Szczególnie mocno zależy nam na uwrażliwianiu na powyższe problemy dzieci i młodzieży, dlatego też niniejsze zaproszenie adresujemy  przede wszystkim do szkół toruńskich, ale także do szkół w całym regionie.

Organizowana przez Stowarzyszenie akcja polega na zbiórce plastikowych nakrętek. Zbierać można wieczka, korki, pokrywki i zakrętki od najróżniejszych opakowań. Szczególnie pożądane są  nakrętki z plastikowych butelek, np. po wodzie mineralnej, napojach, sokach, mleku, szamponach, detergentach czy też chemii gospodarczej, które wykonane są z polipropylenu. Nie ma znaczenia, jaki będzie ich kształt i kolor, a także producent. Liczy się ilość – im więcej kapsli, korków i nakrętek, tym lepiej.

W minionym roku szkolnym naszymi partnerami było blisko sześćdziesiąt instytucji, m.in. placówki edukacyjne, opiekuńczo-wychowawcze oraz kulturalno-oświatowe, a także prywatnych firm i osób.

Akcja prowadzona jest bezterminowo! Do wspólnego zbierania może włączyć się każdy zainteresowany.

Ze swojej strony w  ramach współpracy oferujemy uczestnictwo specjalistów Hospicjum „Światło” w szkolnych zajęciach edukacyjnych (na przykład godzinach wychowawczych), które dotyczą zarówno opieki świadczonej przez hospicjum, jak również tematyki wolontariatu. Udostępniamy także plakaty i ulotki, które promują naszą akcję.