Grupa pobytu dziennego

Oddział Dzienny przy Hospicjum „Światło” obejmuje opieką osoby starsze, częstokroć samotne, znajdujące się we wczesnej fazie choroby nowotworowej bądź borykające się z nią od dłuższego czasu, nie wymagające jednak przy tym specjalistycznej, całodobowej opieki. Profesjonalny personel udziela osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej wsparcia, tworząc przy tym przestrzeń spotkania i wymiany doświadczeń.

Zasady organizacyjne

• Zajęcia odbywają się w poniedziałki i środy w godz. 9.00-13.00.
  • W przypadku trudności z poruszaniem się przywozimy i odwozimy podopiecznych do domu.
  • Proponujemy zajęcia terapeutyczne oraz wyjścia kulturalne.
  • Udostępniamy usługi z zakresu pielęgnacji i małej rehabilitacji.
  • Umożliwiamy uczestnictwo w imprezach okolicznościowych (Wigilia, Święta Wielkanocne, imieniny, urodziny).

Tworzymy sposobność spotkania osobom w podobnej sytuacji życiowej. Spotkania te cechuje atmosfera ciepła i otwartości, w trakcie ich trwania realizowany jest – wcześniej konsultowany wspólnie z podopiecznymi – program.

Formy działań terapeutycznych są wielokierunkowe. Celem ich wprowadzania jest zwiększanie zakresu samodzielności i zaradności życiowej podopiecznych, bodźcowanie ich w sferze aktywności fizycznej i umysłowej, nabywanie nowych umiejętności oraz kontynuowanie wcześniejszych zainteresowań.