Akcja Korki

Tegoroczna edycja jest kontynuacją i zarazem przedłużeniem zapoczątkowanych w 2011 roku działań. Ich celem, obok popularyzowania idei opieki paliatywno-hospicyjnej czy budzenia poczucia solidarności z osobami będącymi u schyłku życia, jest również kształtowanie postaw proekologicznych, a co za tym idzie, podnoszenie świadomości ekologicznej.

Szczególnie mocno zależy nam na uwrażliwianiu na powyższe problemy dzieci i młodzieży, dlatego też niniejsze zaproszenie adresujemy przede wszystkim do szkół toruńskich, ale także do szkół w całym regionie.

Organizowana przez Stowarzyszenie akcja polega na zbiórce plastikowych nakrętek. Zbierać można wieczkakorkipokrywki i zakrętki od najróżniejszych opakowań. Szczególnie pożądane są nakrętki z plastikowych butelek, np. po wodzie mineralnej, napojach, sokach, mleku, szamponach, detergentach czy też chemii gospodarczej, które wykonane są z polipropylenu. Nie ma znaczenia, jaki będzie ich kształt i kolor, a także producent. Liczy się ilość – im więcej kapsli, korków i nakrętek, tym lepiej.

Pieniądze pozyskane ze sprzedaży zebranego tworzywa umożliwią doposażenie oddziału stacjonarnego Hospicjum „Światło” w Toruniu w nowoczesny sprzęt (dezynfektor, koncentratory tlenu, materace przeciwodleżynowe, łóżka elektryczne).Akcja prowadzona jest bezterminowo! Do wspólnego zbierania, obok szkół i placówek o charakterze edukacyjno-wychowawczym, zapraszamy również firmy, instytucje czy osoby prywatne. Do proponowanych działań można przyłączyć się w każdej chwili.

Ze swojej strony w ramach współpracy oferujemy uczestnictwo specjalistów Hospicjum „Światło” w szkolnych zajęciach edukacyjnych (na przykład godzinach wychowawczych), które dotyczą zarówno opieki świadczonej przez hospicjum, jak również tematyki wolontariatu. Udostępniamy także plakaty i ulotki, które promują naszą akcję.

korki